Maxio
ADMINISTRATOR
Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Śro 18:45, 30 Lip 2008 Temat postu: Index glikemiczny i ładunek glikemiczny |
|
|
Artykuł tłumaczony z angielskiego. Myślę że przyda się, gdyż zbyt wiele się mówi o IG, a prawdę mówiąc nie wiele osób wie co to ŁG.
Całość artykułu w języku angielskim znajduje się pod tym linkiem:
[http://www.mendosa.com/gilists.htm]
Tabeli nie było sensu tłumaczyć, ze względu na dużą ilość produktów. Ze słownikiem znajdziecie co Was interesuje, a czegoś się tez nauczycie. Tabela również jest podlinkiem.
Artykuł w języku Polskim:
Ulepszona międzynarodowa tabela indeksu glikemicznego (IG) i ładunku glikemicznego (ŁG) - 2002 rok.
Autor David Mendosa
Jest to roztrzygająca tabela, zarówno dla indeksu glikemicznego jak i ładunku glikemicznego. Jestem zobowiązany do rozpowszechnienia tego tutaj dzięki uprzejmości autora, profesora Jennie Brand Miller'a z Uniwersytetu w Sydney. Bazuje na tabeli z większą ilością kolumn, ale bez większej ilości produktów żywnościowych, opublikowanej w lipcu 2002 roku w Amerykańskim Magazynie o Klinicznym Odżywianiu, strona 5-56.
Ta tabela obejmuje 750 produktów żywnościowych. Nie wszystkie z nich są dostępne w Stanach Zjednoczonych. Reprezentują prawdziwe międzynarodowy efekt badań na całym świecie.
Indeks Glikemiczny (IG) to liczbowy system mierzący jak bardzo wzrośnie poziom cukru w krążącej krwi, wywołany spożyciem węglowodanów. Im większa wartość IG, tym w odpowiedzi wyższe stężenie cukru we krwi.. A więc produkt z niskim IG będzie wywoływać mały wzrost poziomu cukru, natomiast produkt z wysokim IG będzie inicjować dramatyczny skok. Produkty z IG 70 bądź wyższym wywołuja wysokie stężenie cukru, z IG od 56 do 69 wywołują średnie, a z IG wynoszącym 55 i mniej wywołują niskie.
Ładunek glikemiczny (ŁG) to stosunkowo nowy sposób na oszacowanie wpływu spożywanych węglowodanów biorący pod uwagę IG, ale dając większy obraz niż samo IG.
Wartość IG mówi Ci tylko jak szybko określony węglowodan zmieni się w cukier. Nie mówi Ci jak wiele tego węglowodanu jest w porcji w określonym produkcie. Potrzebujesz znać dwie te rzeczy by zrozumieć wpływ jedzenia na cukier we krwi. To właśnie moment, w którym pojawia się ładunek glikemiczny.
Węglowodany w arbuzie, na przykład, mają wysokie IG. Lecz nie jest ich dużo, więc ŁG arbuzów jest względnie niskie. ŁG wynoszący 20 bądź więcej jest wysoki, ŁG od 11 do 19 jest średni, a ŁG od 10 w dół - niski.
Produkty z wysokim ŁG prawie zawsze mają wysoki IG, produkty ze średnim bądź niskim ŁG mogą mieć od niskiego do wysokiego IG.
Obydwie wartości (IG i ŁG) są umieszczone w tabeli. IG produktów żywnościowych oparte jest o indeks glukozy - gdzie glukoza to równe 100. Innym jest ŁG, jest to wartość IG dzielona przez 100 i mnożona przez osiągalną zawartość węglowodanów strawnych w danym produkcie(pomijając błonnik) w gramach. (Kolumny pod nazwą "wielkość porcji (g)" pokazuje porcję w gramach dla obliczenia ŁG; dla uproszczenia prezentacji wyrzuciłem przejściową kolumnę, co pokazuje ilość węglowodanów w podanej wielkości porcji.). Weźmy arbuza, tak jak w przykładzie do obliczenia ładunku glikemicznego. Jego IG jest bardzo wysokie, około 72. Zgodnie z obliczeniami ludzi z wydziału Żywienie Człowieka z Uniwersytety w Sydney, w porcji 120 gram jest 6 gram dostępnych węglowodanów, a więc ŁG jest bardzo niski, 72/100*6=4,32, w zaokrągleniu to 4.
Advanced Glycemic Load Data
Korespondent Ralph Brown, który jest najlepszym ekspertem do spraw arkusza kalkulacyjnego exel, wziął nową tabelę IG oraz wartości ŁG i dodał do niej nowe wymiary. Obliczył ŁG wszystkich produktów żywnościowych na gramy lub ml oraz na uncje. Również zaklasyfikował ŁG produktów żywnościowych ogólnych w granicach ich kategorii. Następnie odnalazł 9 wewnętrznych niezgodności w nowym kalkulatorze ŁG. Przejrzałem dane i znalazłem 6 kolejnych. Zwróciłem uwagę na te dane grupie z Uniwersytetu z Sydney w Australii, dzięki czemu przygotowano oryginalną tabelę i skorygowano ją. Kolejno Hilary Ross dodał ten współczynnik i rozpoczął pracę z lepszą trafnością. Później Rich Wolf z Bend w Oreganie, znalazł więcej błędów podczas dodawania danych do kolumn odnoszących się do ładunku glikemicznego. Więc dodał kolumnę J, co spowodowało zmianę informacji odnośnie IG (w kolumnie C) i wyciągnęła wartość średnią porcji w numerach do obliczeń ŁG w kolumnie D. Dodał również warunkowe formatowanie cech indywidualnych w kolumnie J i D bazując na danych, co daje barwne tło informacji w wartościach. To powinno zaoszczędzić czas i dodać precyzji arkuszowi. Ralph udoskonalone dane z współczynnikiem Hillarego i późniejsze udoskonalenia Richa oraz Karen Pridemore znajdują się tutaj: [http://www.mendosa.com/GI_GL_Carb_data.xls].
Moja poprzednia strona o wartościach glikemicznych, która bazowała na oryginalnej z 1995 roku "Międzynarodowej tabeli IG" miała inne zestawienie. Zarzuciłem te dane ze względu na wskaźnik białego chleba, ponieważ to myliło zbyt wielu ludzi. Przekształciłem dane do wskaźnika, gdzie glukoza = 100 mnożąc po prostu wartość białego chleba razy 1,4. Wcześniej ta strona też miała listę produktów żywnościowych w kolejności według IG.
Warte odnotowania jest, że niektóre wartości IG pokazane poniżej opierają się na 120 przestudiowanych książkach odwołujących się do Amerykańskiego Magazynu w Żywieniu Klinicznym Lipca 2002.
Wiem, że nie którzy ludzie preferują względnie prostote listy najbardziej powszechnego jedzenia amerykańskiego. Możesz znaleźć tę listę na przykład tutaj:
[http://www.mendosa.com/common_foods.htm].
Jeśli poszukujesz prostego opisu odnośnie IG, proszę zobacz mój artykuł pod tytułem "Indek Glikemiczny" tutaj:
[http://www.mendosa.com/gidigest.htm].
Tabela ta może być dowolnie użytkowana do celów osobistych, ale nie może być kopiowana na inne strony. Jednakże projektanci innych stron są mile widziany by łączyć się z tą stroną.
Ta ulepszona tabela (6 Września, 2002) posiada poprawionych 14 obliczeń ŁG z wersji drukowanej z Amerykańskiego Magazynu o Klinicznym Odżywianiu. Korespondent Ralp Brown odkrył osiem niezgodności, i Ja znalazłem sześć jeszcze. Kiedy zwróciłem uwagę na to grupie na Uniwersytecie w Sydney, przygotowali koretkę do magazynu do drukowania.
Zanim zapytasz odnośnie Indeksu glikemicznego bądź ładunku glikemicznego, proszę skieruj się na moją stronę: Indeks Glikemiczny ([www.mendosa.com/gi.htm])
Tłumaczenie: Skalar.
Opracowal Skalar inne forum kulturystyczne.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Maxio dnia Śro 18:47, 30 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|